Jazz Suite n. 2 de Xostakóvitx

xostakovitx

Sembla que a Dmitri Xostakóvitx (Sant Petersburg 1906 – Moscou 1975) no li agradava gaire el jazz pel que podem deduir de les seves pròpies paraules: “No estic en contra del jazz com a tal cosa. Però jo estic en contra d’aquestes formes lletges en les quals l’entusiasme universal gairebé sense sentit ha manifestat per aquest gènere.” I continua dient: “l’assumpte és una cosa molt seriosa: aquí i allà, la vulgaritat i el filisteisme estan a l’ordre del dia.”

A Europa el jazz ens arribava des dels Estats Units perquè els músics que hi anaven de gira en portaven discs. Una d’aquestes persones va ser el director ucraïnès Nikolai Malko (1888-1961). Conta la llegenda que estaven a casa de Xostakóvitx prenent cafè i li va posar un disc per a què aquest l’escoltés. Com que pel que sembla, a Xostakóvitx no el va impressionar gaire, Malko el va reptar a escriure música inspirada en el jazz. Així que ho va dir, es va tancar dins el seu estudi de treball i, al cap d’una estona, va aparèixer amb la peça Tahití Trot op. 16, inspirada en el famós “Tea for two”. Era l’any 1927. Uns anys més tard, Dmitri Xostakóvitx es torna a interessar pel jazz i escriu les seves dues suites de jazz per a orquestra.

La suite que presentem pel concert d’avui va ser composta per a l’acabada de fundar State Jazz Orquestra, i es va estrenar el 28 de novembre de 1938 a Ràdio Moscou. L’anècdota d’aquesta obra és que la partitura original es va perdre durant la 2a Guerra Mundial. L’any 1999 se’n va trobar una reducció per a piano, i així es va poder reconstruir la partitura orquestral, que es va reestrenar als Proms de l’any 2000.

Segurament vostès coneixeran sobretot el Vals II, popularitzat gràcies a pel·lícules com Eyes Wide Shut, de Stanley Kubric, per exemple. Però cal dir que tota la suite, des del principi fins al final, és una obra que no té pèrdua per la seva qualitat i pel fet de ser una de les peces més fresques i alhora melancòliques de Xostakóvitx. Per no agradar-li el jazz…

Eva Febrer, desembre 2014

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>